top of page

İBADET VE SİYASET

Güncelleme tarihi: 10 Ağu 2023

Merhaba. Bu olayı devlet kurumunda çalışan mühendis bir abim anlatmıştı, kurumun bodrum katında küçük bir mescit varmış ve birkaç kişi sürekli namazlarını kılarlarmış, sonra iktidara dini referans alan bir parti gelmiş, o küçük mescit birden dolmaya başlamış ve o kadar olmuş ki, insanlar mescide sığmaz olmuşlar, ve yeni müdüre çıkmışlar, mescidimiz dar geliyor diye, ve üst katların birindeki geniş bir salona taşınmış mescit, gel zaman git zaman, o parti iktidardan gitmiş, dini ilkinden daha az referans alan bir parti iktidara gelmiş ve yeni, büyük mescit giderek boşalmaya başlamış, ve en sonunda başlangıçta sürekli namaz kılan o birkaç kişi kalmış, yeni müdür de bu kadar büyük bir salonu mescide ayıramayız deyip , mescidi eski bodrum kattaki yerine taşıtmış, evet her iki yerde de o sürekli namaz kılanlar hep namaz kılmışlar, bu olayı anlatan abi dedi ki, ben ikisinde de namaz kılmadım, ben kılacaksam kılarım, yani abi demeye getirdi ki, ben duruma göre hareket etmem. Bakınız, Halife Hz Ömer’in bir sözü var, “””“Bir kimsenin kıldığı namaza, tuttuğu oruca bakmayınız; -Konuştuğunda doğru söylüyor mu, -Kendisine bir şey emânet edildiği zaman emânete riâyet ediyor mu, -Dünya ile meşgul olurken helâl-haram gözetiyor mu, onlara da bakınız.””””. Ne kadar ibretlik bir olay ve bir söz değil mi, hani anlı secdeye değenden zarar gelmez sözünün karşılığını gördük, bu sözü söyleyenlerin , demek ki, böyle bir olaydan ve Hz Ömer’in bu sözünden de haberleri yoktu, islamı bu kadar referans alanların bunlardan haberleri olmaması çok ilginç doğrusu, neyse şimdi hepimiz öğrenmiş olduk.

ibadet ve siyaset
ibadet ve siyaset

Ben de çoğu zaman dini referans alıyorum, ama konu bu değil, konu, dini referans alıp da , söyledikleri şeylerin tam tersini yapan insanların davranışlarıdır. “””Ey İnananlar! Kendiniz, ana babanız ve yakınlarınız aleyhlerine de olsa, Allah için şahit olarak adaleti gözetin; ister zengin, ister fakir olsun, Allah onlara daha yakındır. Adaletinizde heveslere uymayın. Eğer eğriltirseniz veya yüz çevirirseniz bilin ki, Allah işlediklerinizden şüphesiz haberdardır. ( Nisa Suresi / 135. Ayet ) ”””. Bir vakit devlet dairesinde çalışırken beni de teknik temsilci olarak bir mahkeme keşfinde görevlendirdiler, gittik keşfe, keşifte top sakallı , dinle uzaktan yakından alakası olmayacağını düşündüğüm bir öğretim üyesi de vardı bilirkişi olarak, keşif bitti, dönüş yoluna koyulduk, bu akademisyen dedi ki, bu dava neki, ben ne davalarda bilirkişilik yaptım, eğer o büyük işlerde, müteahhitlerle maddi çıkar ilişkisine girip haksız olmalarına rağmen onların lehlerinde görüş bildirseydim, benim çocuğum o görüş bildirdiğim yollardan birinde kaza yapar ölürdü, bunun başka hiçbir açıklaması olamaz ve ben içimden dedim ki, vay be hocanın dış görünüşüne bak, sözlerine bak, ve karar verdim, bundan sonra insanların dış görünüşlerine göre karar vermeyeceğim diye. Evet sonuç olarak ünlü Alman Felsefeci Kant’ın şu sözünü yazıyorum, “ Felsefenin 5 dakikalık bir esasını yaşamak, onlarca cilt felsefe kitabı yazmaktan daha zordur “ . Evet , her konuda olduğu gibi, islam felsefesinin de 5 dakikalık bir esasını yaşamak, onlarca cilt islam felsefesi kitabı yazmaktan daha zordur, buyurun yukardaki konuları tekrar okuyun, bu durumu göreceksiniz inşaallah.

Merhaba, demokrasicumhuriyet.com internet sitesinde yayımlanan yazılar için herhangi bir telif hakkı yoktur, amaç gelişen demokrasinin Türkiye’de de oluşması için bir nebze olsun fayda sağlanabilmesidir, bu bağlamda sitede yayımlanan tüm yazılar, izin alınmaksızın, istenilen her ortamda paylaşılabilir, internet tarayıcınızın adres çubuğunda bulunan adresi kopyalayıp, paylaşım yerine yapıştırmak suretiyle paylaşımda bulunmanız tavsiye edilir veya makalelerin sonunda bulunan kendi sosyal medyanızda paylaşabilirsiniz seçeneklerinden de paylaşabilirsiniz, tüm çabamız demokratik bir cumhuriyetin yeşermesidir, teşekkürler.

25 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page